Πρωκτοσκόπηση – Ορθοσκόπηση

πρωκτολογικό ιατρείο

Τί είναι η πρωκτοσκόπηση ;

Η πρωκτοσκόπηση είναι η ενδοσκοπική εξέταση του πρωκτού (τα τελευταία 2-3 εκατοστά μεταξύ ορθού και του δερματος της περιπρωκτικής περιοχής). Η εξέταση γίνεται με το άκαμπτο πρωκτοσκόπιο 18 χιλ. διαμέτρου, γεγονός που καθιστά την εξέταση ανώδυνη. Όπως και η ορθοσκόπηση, στις περιπτώσεις που ο ασθενής δεν ανέχεται την εξέταση ή συνυπάρχουν νοσήματα που προκαλούν έντονο πόνο, η εξέταση μπορεί να γίνει υπό μέθη.

Τί είναι η ορθοσκόπηση;

Είναι η εξέταση του ορθού (τελικό τμήματο του παχέος εντέρου) με άκαμπτο ενδοσκόπιο. Η εξέταση γίνεται σε θέση λιθοτομής με χρήση τοπικού αναισθητικής γέλης. Σε σπάνιες περιπτώσεις, όταν ο ασθενής δεν ανέχεται την εξέταση ή συνυπάρχουν νοσήματα που προκαλούν έντονο πόνο, η εξέταση γίνεται υπό μέθη.

πρωκτοσκόπηση
Πρωκτοσκόπιο μιας χρήσης, αυτοφωτιζόμενα με φωτισμό LED της Sapi Med © δίνει την δυνατότητα στον χρήστη να διεξάγει την πρωκτοσσκόπηση στο εξωτερικό ιατρείο.

Προετοιμασία:

Για να πραγματοποιηθεί η πρωκτοσκόπηση – ορθοσκόπηση  και να εκτιμηθεί σωστά το τελικό τμήμα του εντέρου, είναι απαραίτητο να προετοιμαστεί με έναν χαμηλό υποκλυσμό λίγο πριν την εξέταση.

Αντενδείξεις

Αντενδείξεις για την διενέργεια της εξέτασης είναι:
– πρόσφατo χειρουργείο στην περιοχή
– εντονός πόνος