Έλεγχος Ακράτειας

πρωκτολογικό ιατρείο

Έλεγχος ακράτειας

Ακράτεια κοπράνων

Ο έλεγχος ακράτειας γίνεται σε ασθενείς που πάσχουν από περιεδρική ακράτεια κοπράνων και η εξέταση γίνεται με σκοπό την διαφορική διάγνωση μεταξύ τραυματισμού των σφιγκτήρων ή προϊούσας εκφύλισης του έσω αιδοιϊκού νεύρου. Ερευνάται εάν υπάρχει εντοπισμένος τραυματισμός των σφιγκτήρων. Οι τραυματισμοί των σφιγκτήρων μπορεί να οφείλονται σε χειρουργικές επεμβάσεις, όπως π.χ. εγχείρηση περιεδρικού συριγγίου η διαστολή των σφιγκτήρων για αιμορροΐδες (Μέθοδος κατά Lord) ή ραγάδα, σε δυσχερή τοκετό με ρήξη του περινέου ή σε άμεση κάκωση του πρωκτού. Η διαφορική διάγνωση μεταξύ των καταστάσεων αυτών είναι κρίσιμη στην επιλογή της κατάλληλης θεραπευτικής λύσης.

έλεγχος ακράτειας
Έλεγχος ακράτειας, Απεικονίζεται μεγάλο έλλειμμα (180°) του έσω σφιγκτήρα στο οπίσθιο ημικύκλιο και αντιρροπιστική υπερτροφία του υπολειπόμενου έσω σφιγκτήρα (μετεγχειρητικός τραυματισμός).

Ενδοπρωκτικό – Διορθικό Υπερηχογράφημα

Το τρισδιάστατο ενδοπρωκτικό υπερηχογράφημα απεικονίζει την ανατομία των σφιγκτήρων και την πιθανή κάκωσή τους.

Είναι ένα πολύτιμο και απαραίτητο εργαλείο για το σύγχρονο πρωκτολογικό ιατρείο.
 Αποτελεί την εξέταση εκλογής της περιοχής του πρωκτού και του ορθού (περιφερικότερο τμήμα του παχέως εντέρου) και απεικονίζει με πολύ λεπτομερή τρόπο τους ιστούς και τις παθολογικές αλλοιώσεις συμβάλλοντας έτσι σημαντικά στην διευκρίνιση δυσχερών περιπτώσεων.