Ραγάδα Πρωκτού

Ραγάδα πρωκτού

Τι είναι ραγάδα πρωκτού

Η ραγάδα πρωκτού είναι στην ουσία μια πληγή, μια ρωγμή στον επιμήκη άξονα του βλεννογόνου του πρωκτού. Η πληγή αυτή φτάνει μέχρι τον σφιγκτήρα μυ. Εμφανίζεται κάτω από την οδοντωτή γραμμή του πρωκτού. Συνήθως συνοδεύεται πιο περιφερικά και προς τα έξω από έναν δερματικό όζο, το λεγόμενο “δερματικό ράκος φρουρό” (sentinel skin tag) που ενίοτε μπορεί να θεωρηθεί εσφαλμένα αιμορροΐδα.  Σε περίπτωση που συνύπαρχουν πολλαπλές ραγάδες σε διάφορα σημεία του δακτυλίου υποδηλώνεται πιθανότητα άλλης φλεγμονώδους παθήσεως του εντέρου όπως η νόσος Crohn.

Πώς δημιουργείται η ραγάδα

Η ραγάδα δημιουργείται αρχικά από τραυματισμό του πρωκτικού βλεννογόνου. Η ρωγμή – το σκίσιμο – δημιουργείται συνήθως σε άτομα με δυσκοιλιότητα. Η δυσκoιλιότητα προκαλεί σκληρούς-αφυδατωμένους κοπρόλιθους οι οποίοι κατά την δίοδο τους από τον πρωκτό στην αφόδευση σκίζουν τον βλεννογόνο του.

Σπανιότερα ο τραυματισμός μπορεί να οφείλεται σε πρωκτική σεξουαλική επαφή ή σε χειρουργική ουλή (πχ μετά από επέμβαση αιμορροΐδας) που δεν έχει επουλωθεί σωστά.

Η πληγή της ραγάδας είναι ιδιαίτερα επώδυνη κατά την αφόδευση. Ο έντονος πόνος δημιουργεί σπασμό του σφιγκτήρα του πρωκτού, με αποτέλεσμα την μειωμένη αιμάτωση του πάσχοντος βλεννογόνου και την αδυναμία επούλωσης. Με αυτόν τον τρόπο ξεκινά ένας φαύλος κύκλος της ραγάδας.

 Σε χρόνιες καταστάσεις ο σφιγκτήρας γίνεται υπερτροφικός και αυξάνει τον μυϊκό τόνο. Ως επακόλουθο στενεύει περαιτέρω ο αυλός του πρωκτού και γίνεται ακόμα πιο δύσκολη η δίοδος των κοπράνων από αυτόν. Δημιουργείται έτσι μια φοβία στον ασθενή που αποφεύγει την κένωση, χειροτερεύοντας τη δυσκοιλιότητα, και τροφοδοτώντας τον φαύλο κύκλο που περιγράφεται παραπάνω.

Διάγνωση

Η διάγνωση της ραγάδας είναι σχετικά εύκολη και πραγματοποιείται με την κλινική εξέταση, αφού η σχισμή στο πρωκτόδερμα είναι ορατή δία γυμνού οφθαλμού. Η ενδοσκόπηση πρέπει να αποφεύγεται λόγω του έντονου πόνου και θα γίνει σε περίπτωση που ο ιατρός πρέπει να αποκλείσει άλλη συνυπάρχουσα πάθηση.

Ποια είναι τα χαρακτηριστικά συμπτώματα

Οι ασθενείς με ραγάδα παραπονούνται για έντονο πόνο/κάψιμο κατά την αφόδευση, ο οποίος μπορεί να διαρκεί αρκετές ώρες και κάποιες φορές συνοδεύεται από μικρή απώλεια αίματος.

Θεραπεία

Η αντιμετώπιση στην ραγάδα πρωκτού έχει δύο άξονες: τη συντηρητική και την επεμβατική μέθοδο.

Η φαρμακευτική θεραπεία έγκειται στην καταπολέμηση της δυσκοιλιότητας με υπακτικά και σκευάσματα αλοιφών  που περιέχουν νιτρώδη και/ή τοπικά αναισθητικά. Η αποτελεσματικότητα αυτών των μεθόδων είναι περιορισμένη και δεν εφαρμόζονται σε περίπτωση χρόνιας ραγάδας.

Η οξεία ραγάδα υποχωρεί και επουλώνετε συνήθως με συντηρητική θεραπεία όταν αυτή ξεκινήσει έγκαιρα και ρυθμιστούν ταυτόχρονα οι κενώσεις. Η φαρμακευτική αγωγή που μειώνει τον τόνο του σφιγκτήρα του πρωκτού βοηθάει σημαντικά στην επούλωση της.
Σε περιπτώσεις, που η οξεία ραγάδα μεταβεί σε χρόνια (> 6 εβδομάδες) η χειρουργική παρέμβαση κρίνεται απαραίτητη.

Μέχρι σήμερα δυστυχώς, σε νοσοκομεία και κλινικές στην Ευρώπη και στη χώρα μας εφαρμόζεται ως μέθοδος πρώτης επιλογής η πλάγια έσω σφιγκτηροτομή (lateral internal sphincterotomy), η οποία είναι μέν αποτελεσματική όμως συσχετίζεται με κάποιο ποσοστό ακράτειας μακροπρόθεσμα.
Μια σχετικά νέα μέθοδος εφαρμόζεται σε πολλά σύγχρονα ευρωπαϊκά πρωκτολογικά κέντρα και τείνει να αντικαταστήσει την σφιγκτηροτομή. Η εκτομή της ραγάδας και αποκατάσταση του πρωκτοδέρματος με πρωκτοπλαστική (Anoplasty V-Y) σε συνδυασμό με  έγχυση “Botoxulin A” (BOTOX) θεραπεύει τη ραγάδα διατηρώντας τον σφιγκτήρα.

Αντί τη V-Y πλαστική του πρωκτού μπορεί να χρησιμοποιηθεί Laser για την καταστροφή του ουλώδους έλκους της ραγάδας, μετατρέποντας το χειρουργείο σε ελάχιστα επεμβατικό και αναίμακτο .

Εάν πονάτε κατά την αφόδευση ή παρατηρήσετε αίμα στα κόπρανα ή και στο χαρτί τουαλέτας απευθυνθείτε σε έναν χειρουργό.

Ραγάδα σε παιδί

Μια επιπλοκή της δυσκοιλιότητας που επιμένει στο παιδί μπορεί να είναι η ραγάδα πρωκτού.  Συνήθως αντιμετωπίζεται συντηρητικά με σωστή διατροφή, υπακτικά και αλοιφές.

Ραγάδα πρωκτού και διατροφή

Η σωστή, ισορροπημένη διατροφή είναι μία μορφή συντηρητικής θεραπείας στην ραγάδα δακτυλίου. Συμπεριλάβετε στη διατροφή σας φυτικές ίνες όπως φρούτα και λαχανικά (χόρτα, πράσινες σαλάτες, φρούτα εποχής, φυσικούς χυμούς) και πίνετε άφθονο νερό μέσα στην ημέρα. Έτσι αποφεύγονται τα επεισόδια δυσκοιλιότητας που προκαλούν πόνο και την δημιουργία ραγάδας.

Κλείστε ραντεβού για να μάθετε επιπλέον πληροφορίες καθώς και την τιμή – κόστος για την επέμβαση με Laser.