Λαπαροσκοπική Κολεκτομή
Τι είναι η λαπαροσκοπική κολεκτομή
Η επέμβαση της κολεκτομής θεωρείται από τις βαρύτερες επεμβάσεις της γενική χειρουργικής. Η συμβατική ή και παραδοσιακή ανοιχτή κολεκτομή απαιτεί μία μεγάλη κοιλιακή τομή από την ξιφοειδή απόφυση του στέρνου μέχρι το εφήβαιο.
Η παραδοσιακή αυτή χειρουργική επέμβαση χρήζει νοσηλείας τουλάχιστον μιας εβδομάδας και περισσότερες από 4 εβδομάδες ανάρρωσης. Σήμερα όλο και πιο συχνά διενεργούνται ελάχιστα επεμβατικές τεχνικές σε πολλούς ασθενείς που χρειάζονται χειρουργική επέμβαση στο παχύ έντερο. Η πιο συνηθισμένη από αυτές είναι η λαπαροσκοπική χειρουργική επέμβαση ( λαπαροσκοπική κολεκτομή ), στην οποία χρησιμοποιούνται μικρότερες τομές.
Αίτια / ενδείξεις της λαπαροσκοπικής κολεκτομής
- Καλοήθεις ή κακοήθεις όγκοι του παχέος εντέρου οι οποίοι δεν μπορούν να αφαιρεθούν ενδοσκοπικά (κολονοσκόπηση),
- Εκκολπωματική νόσος
- Περιπτώσεις αιμορραγικών ή ισχαιμικών κολίτιδων
Προετοιμασία για την λαπαροσκοπική κολεκτομή
Ειδικές εξετάσεις. Η διάγνωση πολλών παθήσεων του κόλου γίνεται συνήθως με την κολονοσκόπηση. Μερικές φορές, πραγματοποιείται και μία αξονική τομογραφία κοιλίας. Πριν από την επέμβαση, στα πλαίσια του προεγχειρητικού ελέγχου διενεργούνται κάποιες αιματολογικές εξετάσεις, ένα ηλεκτροκαρδιογράφημα και ακτινογραφία θώρακος
Προετοιμασία για την επέμβαση
Το έντερο πρέπει να προετοιμαστεί κατάλληλα για την επέμβαση και οι ασθενείς καταναλώνουν μία μεγάλη ποσότητα καθαρτικού υγρού 48 ώρες προ του χειρουργείου ώστε το κόλον και το ορθό να είναι τελείως άδεια πριν από την επέμβαση.
Κατά τη διάρκεια της επέμβασης
Η λαπαροσκοπική κολεκτομή επιτυγχάνεται με 4-5 πολύ μικρές τομές παρακολουθώντας την εικόνα των εσωτερικών οργάνων του ασθενούς σε μία οθόνη ενώ όλοι οι χειρισμοί της επέμβασης ( κινητοποίηση, αφαίρεση του τμήματος του εντέρου, επανένωση των δύο άκρων του εντέρου) γίνονται χωρίς καθόλου να επηρεάζονται τα γειτονικά όργανα και το υπόλοιπο έντερο .
Είδη κολεκτομής
Ανάλογα με την εντόπιση του όγκου / βλάβης θα διενεργηθεί η εκτομή συγκεκριμένου τμήματος εντέρου και έτσι διακρίνουμε διαφορετικά είδη κολεκτομής:
- Αριστερή κολεκτομή (Κατιόν κόλον)
- Δεξιά κολεκτομή (Τυφλό και ανιόν κόλον)
- Χαμηλή πρόσθια κολεκτομή (κεντρικότερο ορθό)
- Εγκαρσιεκτομή (εγκάρσιο κόλον)
- Σιγμοειδεκτομή (Σιγμοειδές κόλον)
Μετά την επέμβαση
Οι ασθενείς μετά από λαπαροσκοπική κολεκτομή είναι συχνά σε θέση να πάνε σπίτι μετά από 3 ημέρες, αν και μερικές φορές απαιτείται παραπάνω από τρεις διανυκτερεύσεις στο νοσοκομείο. Η επιστροφή στο σπίτι πραγματοποιείται μόλις ο ασθενής είναι σε θέση να τραφεί χωρίς πόνο και να κινητοποιηθεί χωρίς βοήθεια. Χρειάζεται περίπου μια έως δύο εβδομάδες για να ανακάμψει πλήρως.